Svijet

Iran: Predsjednik Raisi parlamentu predao sastav nove Vlade

Najviše pažnje na listi imena koja bi trebala činiti novi iranski kabinet je privukao Hossein Amir Abdollahian koji je kandidat za novog ministra vanjskih poslova

Novi predsjednik Irana Ebrahim Raisi sastavio je saziv nove Vlade, a listu sa imenima je predao na odobrenje mandata u Parlament Irana, javlja Anadolu Agency (AA).

Raisi je 5. augusta preuzeo dužnost predsjednika Irana, a danas je parlamentu predao spisak članova novog 19-članog kabineta u čijem sastavu nema niti jedna žena.

Dominantno konzervativni Parlament Irana o sazivu novog kabineta trebao bi se izjašnjavati nakon jednosedmične rasprave.

Najviše pažnje na listi imena koja bi trebala činiti novi iranski kabinet je privukao Hosein Amir Abdollahian koji je kandidat za novog ministra vanjskih poslova.

Nasljednik odlazećeg šefa iranske diplomacije Javada Zarifa je poznat kao konzervativni političar koji zagovara distanciranu politiku naspram Zapada.

Abdollahian je za vrijeme vlasti bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada bio iranski ambasador u Bahreinu, a potom je imenovan za pomoćnika državnog ministra vanjskih poslova za Afriku i arapski svijet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh