Svijet

Rusija: Dim od požara prekrio 1.000 sela u Sibiru

Zvaničnici hitnih službi u regionu Irkutsk na jugoistoku Sibira naveli su u srijedu da je dimom zahvaćeno 736 sela i devet gradova u sjeveroistočnoj izolovanoj sibirskoj republici Saha, poznatoj kao Jakutija i na sjeveru te regije

Stotine sela u Sibiru u srijedu je bilo prekriveno dimom, dok su požari nastavili da bjesne u ruskom regionu bogatom šumama.

Zvaničnici hitnih službi u regionu Irkutsk na jugoistoku Sibira naveli su u srijedu da je dimom zahvaćeno 736 sela i devet gradova u sjeveroistočnoj izolovanoj sibirskoj republici Saha, poznatoj kao Jakutija i na sjeveru te regije.

U Krasnojarskoj oblasti zapadno od Irkutska zvaničnici su saopćili da je 944 naselja u srijedu obavijeno dimom od požara, u Jakutiji 75 više nego dan ranije.

Prema podacima ruske agencije za zaštitu šuma Avialesookhrana, u srijedu rano ujutro bilo je aktivno 169 požara u Jakutiji, ogromnoj regiji na sjeveroistoku Sibira koja je najviše pogođena požarima ove godine.

Lokalne vlasti evakuisale su u srijedu 39 stanovnika iz jakutijskog sela Melzhekhsi.

Posljednjih godina u Rusiji su zabilježene visoke temperature za koje mnogi naučnici smatraju da su posljedica klimatskih promjena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh