Svijet

Iran bilježi najveći dnevni broj zaraženih koronavirusom

Samo je 3,3 posto ukupnog stanovništva od oko 80 miliona, potpuno vakcinisano

ran, koji se bori sa najvećim skokom slučajeva koronavirusa do sada, u nedjelju je registrovao više novih infekcija i smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi dan od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zdravstvene vlasti zabilježile su više od 39.600 novih slučajeva i 542 preminule osobe od posljedica zaraze koronavirusom.

Broj smrtnih slučajeva ruši prethodni rekord za vrijeme najsmrtonosnijeg porasta koronavirusa u Iranu koji je zahvatio zemlju u novembru prošle godine.

Ubog novozaraženih, većinom delta varijantom koronavirusa, preplavljene su bolnice. Zemlja ranije nije zabilježila ovoliki broj pacijenata sa COVID-19 u kritičnom stanju.

U nedjelju su prijavljena 6.462 teža slučaja zaraze koronavirusom.

Iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei prošle je sedmice naložio zvaničnicima da razgovaraju o mogućnosti potpunog zatvaranja države.

Vlada nije htjela primijeniti takvo zaključavanje, plašeći se štete koju bi to učinilo i onako oslabljenoj ekonomiji zbog višegodišnjih američkih sankcija.

Samo je 3,3 posto ukupnog stanovništva od oko 80 miliona, potpuno vakcinisano.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh