Svijet

Veliki broj mačaka u Velikoj Britaniji ima vrlo opasnu bolest, sumnja se u otrovnu hranu

Britanski veterinari su primorani da transfuzijom mačkama daju pseću krv, i to nakon što je registrovan veliki broj mačaka koje imaju često smrtonosnu bolest koštane srži. Strahuje se da je to posljedica konzumacije otrovne hrane.

Mačka - Ilustracija / Unsplash

Prošli mjesec je kod 520 mačaka dijagnosticirana pancitopenija, a smrtnost od ovog oboljenja iznosi čak 63,5 posto, podaci su Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC). U februaru je registrovano 100 mačaka sa ovakvim oboljenjem, dok je prošli mjesec sedmično registrovano po 100 mačaka sa ovim oboljenjem.

U RVC-u vjeruju da je taj broj mnogo veći jer mnoge životinje nisu zbrinute kod veterinara. Pretpostavlja se da je to posljedica konzumacije otrovne hrane, ali ovaj navod još nije potvrđen. prneosi “Klix“.

Vicky Winchester iz Swansea je na Facebooku tražila iskustva drugih osoba čije su mačke imale simptome ove bolesti. To je učinila nakon što se njeno mače Deliah razboljelo u maju ove godine. Zbog toga je odlučila da na ovoj društvenoj mreži napravi grupu “Svijest o mačkama koje imaju pancitopeniju”. Za manje od sedmicu grupa je imala 6.000 članova i posjetilo ju je 12.000 ljudi.

U većini anketa na ovoj grupi, vlasnici su odgovorili da su njihove mačke jele hranu Applaws, Pet at Home’s AVA ili Sainsburyjev Hypoallergenic Recipe. Primijetili su da sve njih povezuje šifra istaknuta na ambalaži GB218E5009, tj. proizvođač Fold Hill Foods čije je sjedište u britanskom Bostonu.

To je 15. juna prijavila RVC-u, a isti dan je ova hrana povučena sa tržišta. Povezanost između ove hrane i spomenute bolesti još nije potvrđena. Iz Agencije za sigurnost hrane (FSA) su saopćili da su u manjim uzorcima hrane pronašli mikotoksine – bakterije. Kako su naveli, to samo po sebi ne potvrđuje da su bakterije uzrok bolesti te da će nastaviti istragu.

Pancitopenija je stanje koštane srži u kojem se brzo smanjuje broj bijelih i crvenih krvnih stanica i trombocita. Oni koji obole ne moraju nužno imati simptome. Rani pokazatelji oboljenja su umor, nedostatak apetita, krvarenje iz desni, nosa, očiju ili usta, groznica i kolaps. Zbog toga je porasla potražnja za transfuzijom krvi za mačke, a što mnogo košta. Plaća se i po nekoliko hiljada funti, a krv se traži i izvan Velike Britanije.

Čelnica dobrotvorne organizacije Cat Welfare Group Lorri Seymour tvrdi da su veterinari primorani koristiti i pseću krv. Kako je kazala, to se čini dok se ne pronađe organ koji će se presaditi.

Iz Fold Hill Foodsa su saopćili da FSA nije potvrdio da je njihova hrana uzrok oboljenja. Uvjeravaju da će nastaviti sarađivati po ovom pitanju te da razumiju da su vlasnici mačaka uznemireni, piše list Independent.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh