Svijet

Grčka: Gori na stotine požara, evakuisane hiljade stanovnika

Više od 1.000 vatrogasaca, kojima su se pridružili vojska i timovi dobrovoljaca, kao desetine kanadera i helikoptera, borilo se s pet velikih požara širom zemlje, saopćeno je iz vatrogasne službe

Hiljade ljudi u Grčkoj napustilo je svoje domove i premjestilo se u sigurno područje, nalazeći spas od požara koji bjesni sjeverno od Atine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vatrogasci su se preko noći borili s vatrenom stihijom kako bi spriječili da požar dođe do naseljenih mjesta, električnih instalacija i historijskih mjesta.

Na obližnjem otoku Evia, grčka obalna straža izvela je masovnu operaciju s patrolnim čamcima i privatnim plovilima kako bi evakuisala stotine stanovnika i turista morskim putem dok su desetine požara gorjele širom zemlje treći dan usljed toplotnog vala.

Jedan od najvećih požara zahvatio je šumska područja 20 kilometara sjeverno od glavnog grada, uništivši više domova.

Saobraćaj je obustavljen na glavnom autoputu u zemlji koji povezuje Atinu sa sjevernom Grčkom.

Nekoliko vatrogasaca i dobrovoljaca hospitalizirano je s opekotinama, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Ministar zdravstva Vassilis Kikilias rekao je da je devet osoba hitnom pomoći odvezeno u bolnice u Atini, od kojih su tri imale probleme s disanjem.

“Nalazimo se u desetom danu kako je zemlju zahvatio toplotni udar, najgori po intenzitetu i trajanju u posljednjih 30 godina”, rekao je Aristotelis Papadopoulos iz vatrogasne službe.

U južnoj Grčkoj skoro 60 sela i naselja evakuisano je u četvrtak i rano u petak, pri čemu se očekuje pogoršanje vremenskih uslova jer su u većem dijelu zemlje predviđeni jaki vjetrovi.

Požari su bijesnili na ostrvu Evia, severoistočno od Atine, i na više lokacija u južnom regionu Peloponeza gdje je požar zaustavljen prije nego što je stigao do spomenika u Olimpiji, rodnom mjestu drevnih Olimpijskih igara.

U Eviji je obalna straža navela da su patrolni čamci, privatni brodovi i turistički brodovi evakuisali 631 osobu preko noći i do petka rano ujutro s plaža na sjeveroistočnoj obali otoka.

Pomoć u gašenju požara ponudila je Francuska, Rumunija, Švedska i Švicarska.

“Naš prioritet je uvijek zaštita ljudskih života, a zatim zaštita imovine, prirodnog okoliša i kritične infrastrukture. Nažalost, pod ovim okolnostima, postizanje svih ovih ciljeva istovremeno je jednostavno nemoguće”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis.

Šumski požari, rekao je, pokazuju “stvarnost klimatskih promjena”.

Više od 1.000 vatrogasaca, kojima su se pridružili vojska i timovi dobrovoljaca, kao desetine kanadera i helikoptera, borilo se s pet velikih požara širom zemlje, saopćila je vatrogasna služba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh