Svijet

Iznenadit će vas odakle dolazi cvijeće koje dobijaju olimpijski pobjednici

Cvijeće koje se na svečanostima dodjele olimpijskih medalja u Tokiju uručuje vrhunskim svjetskim sportistima većinom potječe iz sjeveroistočnih japanskih pokrajina koje su 2011. razorene potresom i tsunamijem te pogođene posljedicama topljenja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Tokyo - Twitter

Osvajanje olimpijske medalje veliki je trenutak za svakog sportistu, no buketi – njih više od pet hiljada koje će dobiti olimpijski i paraolimpijskim pobjednici – ove godine imaju posebno značenje i njima domaćini također odaju počast žrtvama nesreće u Fukushimi. prenosi radiosarajevo.

Gotovo 20 hiljada ljudi stradalo je u katastrofama koje su zahvatile japanske prefekture Iwate, Fukushimu i Miyagi. Upravo iz ovih pokrajina potječe većina cvijeća koji će biti uručeno pobjednicima na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Svjetložuti suncokreti, koji dominiraju buketima, potječu iz pokrajine Miyagi, a posadili su ih članovi porodica stradale djece. Porodice su cvijeće posadili na padinama brda na kojima su njihova djeca pobjegla pred tsunamijem.

Bijelo i ljubičasto cvijeće potječe iz Fukushime, a uzgojeno je u sklopu inicijative koja je pokrenuta za oživljavanje lokalne privrede nakon katastrofe koja je uništila tamošnju poljoprivredu.

Sićušni svijetloplavi cvjetovi uzgajaju se u Iwateu, obalnom području koje je 2011. uništio tsunami.

Buket se još sastoji i od jarko zelenih cvjetova aspidistre koji su uzgojeni u Tokiju i izabrani su kao predstavnici grada domaćina Igara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh