Svijet

Italijan Lamont Marcell Jacobs osvojio zlato u utrci na 100 metara

Lamont Marcell Jacobs, italijanski atletičar osvajač je zlatne medalje u utrci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, javlja Anadolija.

Lamont Marcell Jacobs - Twitter

Jacobs je u Tokiju ostvario vrijeme 9,80 sekundi što mu je bilo dovoljno za olimpijsko zlato. Srebro je pripalo američkom atletičaru Fredu Karleyu sa vremenom 9,84, dok je bronza otišla u ruke Kanađanina Andrea de Grassea koji je istrčao vrijeme 9,89 sekundi. prenosi “N1“.

Jacobs je u finalu u Tokiju oborio i evropski rekord te postao prvi italijanski sprinter koji je osvojio olimpijsko zlato.

Ujedno je i prvi Evropljanin koji je osvojio olimpijsko zlato na 100 metara još od Olimpijade u Barceloni 1992. godine.

Istovremeno, iako je utrku završio tek šesti, Kinez Bingtian Su ostvario je veliki uspjeh. On je prvi atletičar sa azijskog kontinenta nakon 89 godina koji je trčao olimpijsko finale na 100 metara.

Posljednji put to je uspjelo Japancu Takiju Yoshiokiju, na Olimpijskim igrama 1932. godine u Los Angelesu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh