Svijet

Filipini uvode strogi “lockdown” kako bi obuzdali širenje zaraze

Strogo zatvaranje bit će na snazi od 6. do 20. avgusta

Filipini policija - aFP

Filipinska vlada odlučila je uvesti strogi ‘lockdown’ u regiju glavnog grada Manile kako bi spriječila širenje zaraznije delta varijante koronavirusa, objavljeno je u petak.

Strogo zatvaranje bit će na snazi od 6. do 20. avgusta, objavio je portaprol Harry Roque.

Neće biti dopušteno konzumiranje jela u restoranima, a i vjerska okupljanja biti će zabranjena tokom tog razdoblja. Usluge poput frizerskih salona moći će raditi samo s 30 posto kapaciteta, navodi se u objavi.

Neće raditi ni zatvoreni rekreacijski centri, dok će turističke atrakcije raditi za turiste također samo s 30 posto kapaciteta.

Uvođenje strogog zatvaranja uslijedilo je dva dana nakon što su stručnjaci pozvali na uvođenje dvosedmičnog zatvaranja kako bi se spriječio “katastrofalan” porast broja slučajeva Covida-19 zahvaljujući delta varijanti.

Novi snažan skok broja zaraza počeo se bilježiti u regiji Manile, s najmanje 1.000 slučajeva dnevno, navela je istraživačka skupina OCTA, nezavisni think tank koji izražuje prognoze širenja Covida-19 na Filipinima.

Prema projekcijama ove grupe, u tom bi području do kraja avgusta dnevni broj zaraza mogao skočiti na 13.000 ako uvedene restrikcije ne budu pojačane i uvedeno strogo zatvaranje. prenosi “Avaz“.

Ukupan broj slučajeva zaraze Covidom-19 na Filipinima je 1,57 miliona, a ministarstvo zdravlja objavilo je da je u zemlji novih 5.735 slučajeva. Umrlo je 176 ljudi, a ukupan broj umrlih je 27.577.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh