Svijet

Oglasila se zvanična Moskva: Inzkov potez će izazvati političku krizu bez presedana

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentirala je odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida u BiH i veličanje zločinaca.

marija zaharova - Nezavisne

“Duboko smo ogorčeni krajnje neprihvatljivim miješanjem odlazećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i neovisne europske države”, rekla je Zaharova.

Dodala jeda je njegova odluka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji kriminalizira negiranje određenih zločina – “nije ništa drugo do očigledna zloupotreba ovlasti” i direktno kršenje dogovora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira da se sva odgovornost prenese na bosanske strane.

“Protuzakonite radnje” Valetina Inzka proturječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika, navela je. prneosi “Klix“.

“Ruska Federacija, kao garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora PIC-a, ovo doživljava kao otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavnog poredak i ovlasti. Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, koja je, bez sumnje, Bosna i Hercegovina, vrše kroz uspostavljenu parlamentarnu proceduru, a nikako potezom pera stranog državljanina”, navodi se u reakciji koja je objavljena na zvaničnoj Facebook stranici Ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Kako je kazala, “takav neodgovorni amaterizam Inzka izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana”.
“Međuetnički dijalog i sva postignuća postkonfliktnog razdoblja, su ugroženi. Val ogorčenja, koji se već diže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje. Nažalost, Inzko nije naučio lekciju iz situacije 2015. godine, kada nije uspio pokušaj provlačenja nacrta rezolucije kroz Vijeće sigurnosti UN-a. Odluka visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice. Uloga Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u procesu donošenja zakona može se podcijeniti, zamijeniti ili zanemariti. Sudbina BiH isključivo je u rukama njenih naroda. A visoki predstavnik se konačno i nepovratno diskreditirao”, rekla je Zaharova.

Zaključila je da ovaj događaj “jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist zatvaranja ove institucije vanjske kontole, koja samo stvara probleme i podriva mir i stabilnost u državi”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh