Svijet

Rusija zatražila glasanje o ukidanju OHR-a do 31. jula naredne godine

Rusija je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da se održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH do 31. jula naredne godine, potvrđeno je za RTRS iz ruske Ambasade u BiH.

OHR ured u BiH - Balansonline.ba

Ne mogu precizirati kada bi rezolucija trebalo da bude razmatrana na sjednici Vijeća sigurnosti, jer je to, navode, tehničko pitanje.
Ponovili su da je stav Rusije po pitanju imenovanja visokog predstavnika izričito iznesen i da će Rezolucija koju su Rusija i Kina predstavile Generalnoj skupštini UN-a još jednom naglasiti taj stav. prneosi “Klix“.

U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine (tzv. Bonske ovlasti) više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Christian Schmidt do 31. jula naredne godine, kada bi bio zatvoren OHR.

Podsjetimo da novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt imenovan na sjednici Vijeća za provedbu mira 27. maja. Rusija se usprotivila toj odluci te je zatraženo da se o njoj glasa na Vijeću sigurnosti UN-a.

No, iako je kasnije održava rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a o ovom pitanju, o njemu se nije formalno glasalo, tako da Moskva nije imala mogućnost ulaganja veta.

Nakon toga je Rusija najavila da će tražiti ukidanje OHR-a. Također se strahuje da bi Moskva mogla blokirati produženje misije EUFOR-a u BiH u novembru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh