Svijet

Kubanski predsjednik na okupljanju nakon protesta: Ono što svijet vidi je laž!

Na skupu je bio prisutan i Raul Kastro, 90-godišnji brat umrlog revolucionarnog čelnika Fidela Kastra

Kuba - Avaz

Nakon masovnih protesta koji su se na Kubi desili prošle sedmice kubanske vlasti organizirale su u subotu na ulicama Havane i drugih gradova masovna okupljanja s hiljadama ljudi, piše Hina.

-Neka dugo živi Kuba! Slobodna od miješanja i mržnje koja je protiv nje podignuta – kazao je u subotu ujutro okupljenima u glavnom gradu predsjednik Miguel Diaz-Canel te je dodao:

-Ono što svijet vidi na Kubi ovoga trenutka je laž – kazao je referirajući se na proteste.

Na skupu je bio prisutan i Raul Kastro, 90-godišnji brat umrlog revolucionarnog čelnika Fidela Kastra.

Diaz-Canel zamijenio je Raula Kastra u aprilu, prvo na mjestu predsjednika, a potom i na čelu jedine priznate političke stranke, Komunističke stranke Kube.

Mnogi sudionici okupljanja navodno su dovedeni u Havanu autobusima. prenosi “Avaz“.

Prošle sedmice hiljade Kubanaca izašlo je na ulice u brojnim gradovima protostujući za slobodu, a protiv ugnjetavanja i oskudice.

Desetinama godina takvih prosvjeda nije bilo u ovoj karipskoj državi. I u inozemstvu je bilo prosvjeda Kubanaca u egzilu i simpatizera.

Ekonimija Kube snažno je pogođena kolapsom turizma u pandemiji koronavirusa, kao i američkim sankcijama. U zemlji vladaju nestašice hrane i lijekova. Uz to su i brojke zaraze koronavirusom nedavno značajno porasle.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh