Svijet

Austrija ponovo uvodi mjere iduće sedmice – pročitajte koje su i kad počinju

Nove, jake mjere i restrikcije su spremne za Austriju, a vlasti su veoma zabrinute za stanje u toj zemlji. Tako su izjavili austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mückstein i ministrica turizma Elisabeth Köstinger.

Austrija - Nezavisne.com

S obzirom na iznenađujuće brz porast novih infekcija koronom, u Austriji će uslijediti novo “stezanje” od 22. jula, piše Krone.at. Od 22. jula pristup noćnom ugostiteljstvu biće moguć samo za vakcinisane osobe i osobe s trenutnim negativnim rezultatom PCR testa (najviše 72 sata starim).

Od 15. avgusta certifikat za Zelenu propusnicu izdavat će se tek nakon potpune imunizacije. Potvrda se izdaje od dana druge vakcine. Propisi za ljude koji su vakcinisani Johnson & Johnson vakcinom, kao i za one koji su ozdravili ili koji su testirani, ostaju nepromijenjeni.

U ugostiteljstvu i na priredbama registracija ostaje obavezna do daljnjeg. Poticaj za pooštravanje mjera stiže od zdravstvenog sektora. Već se govori o trenutnom “vrlo zabrinjavajućem scenariju”. Zdravstebi autoriteti tvrde da je nedavni porast broja zaraženih podcijenjen, prenosi portal “Krupljani“.

Ako se ovako nastavi, “u doglednoj ćemo se budućnosti naći u prijetećem scenariju”, piše Krone. Glavni razlozi povećanja novozaraženih su koraci otvaranja i ublažavanje mjera 1. jula, poput otvaranja noćnih restorana, dominacija varijante delta, koja bi već trebala činiti oko 90 posto infekcija, i slučajevi povezani s putovanjima. Zato su vlasti ove države pripremile novi set mjera i restrikcije kojim žele spriječiti da situacija bukne i izmakne kontroli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh