Svijet

Amerika se sjeća Srebrenice: U Iowi postavljen bilbord “Never Forget Genocide”

Širom svijeta obilježava se 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

bilbors Srebrenica - Twitter.

Povodom godišnjice najvećeg zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata u Des Moinesu, najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Iowa, inače u centralnom dijelu (Srednji zapad) Sjedinjenih Američkih Država, postavljen je veliki bilbord s natpisom “8372 – Never Forget Srebrenica Genocide” odnosno “8372 – Nikada ne zaboravi Genocid u Srebrenici”.

Bilbord s Cvijetom Srebrenice dominira u Court Aveniji u gradu Des Moines, a postavila ga je organizacija Bosniak American Association of Iowa.

“Iowa se sjeća Srebrenice”, objavljeno je iz ove organizacije. prneosi “Radiosarajevo“-

Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, i Bosanski edukativni i kulturni centar Amerike (BECCA) sa sjedištem u Čikagu postavio je veliki bilbord s natpisom “Never Forget Srebrenica Genocide – 8372 Reasons Not To Forget July 11, 1995”.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika, te jedna žena.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh