Svijet

Desetine izraelskih doseljenika provalilo u kompleks Al-Akse

Desetine izraelskih doseljenika u četvrtak je ušlo u dvorište kompleksa džamije Al-Akse u Starom gradu okupiranog istočnog Jerusalema.

džamija Al aksa - Novi .

Iz Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu saopćili su da su 122 doseljenika provalila u Al-Aksu preko ulaza koji je čuvala izraelska policija

Obično izraelski doseljenici ulaze u kompleks svakog dana ujutro i popodne kroz kapiju Al-Mughrabi, jugozapadno od džamije. prneosi “N1“.

Izraelska policija počela je dopuštati upade doseljenika 2003. godine, uprkos ponovljenim osudama Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu.

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse izazivaju eskalaciju tenzija u regiji.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh