Svijet

Austrijski sud utvrdio da ova država ilegalno vraća migrante u BiH

Prema austrijskom zakonu, ukoliko migrant koji pređe granicu države traži azil on ne smije biti vraćen nazad

Izbjeglice - Vecernji.hr

Mjesecima se javljaju ilegalne lančane deportacije migranata na balkanskoj ruti, od Slovenije do Hrvatske, a odatle preko evropske vanjske granice do Bosne i Hercegovine. Pokrajinski upravni sud u Austriji je zaključio da ilegalno vraćanje migranata iz ove države u Bosnu i Hercegovinu postoji. Riječ je, navodi se, o metodičkoj praksi zvanoj “push backs”. p

Prema austrijskom zakonu, ukoliko migrant koji pređe granicu države traži azil on ne smije biti vraćen nazad, ali je granična policija ignorirala te zahtjeve. Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije demantira ove navode, njih je potvrdio pokrajinski sud. Policiji u Austriji je dozvoljeno vratiti nazad migrante samo ukoliko se ne prijave za azil. U svakom drugom slučaju deportacije su protuzakonite.

Austrijski Der Standard piše o prvom slučaju koji se dogodio 5. septembra, kada je pet osoba iz Sirije, Liberije i Maroka policija pronašla u blizini austrijsko-slovenske granice. Nakon što su dali izjavu i rekli da žele podnijeti zahtjev za azil, policija ih je predala Sloveniji koja ih je deportovala u BiH.

Drugi slučaj dogodio se 28. septembra, kada ja policija pronašla sedam Marokanaca na polju kukuruza u blizini sela Halbenrain. Registrirani su i također predani Sloveniji. Marokanka Ayoub N. jedna je od pronađenih migranata, a sada boravi u Bosni i Hercegovini. Slovenska policija predala je hrvatskoj policiji, koja je s ostalim migrantima ostavila u blizini bh. granice. Der Standard piše da su ih preko granice vozili maskirani muškarci, te da su deportacije iz Hrvatske u BiH često obavljane uz upotrebu prekomjerne sile. prneosi “Avaz“.

Glasnogovornik koordinacije azila u Austriji Lukas Gahleitner-Gertz kaže da “riba smrdi od glave” aludirajući na to da postoj vrhovno naređenje za ovakvo ponašanje iako nikakva viša odgovornost na sudu nije utvrđena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh