Svijet

Kanada: Svjedoci tvrde da su tijela djece spaljivana u crkvenoj školi

U jeku rasprava o pronađenim posmrtnim ostacima 1.148 neidentificirane djece u krugu tri crkvene škole sa internatima u kanadskim British Kolumbiji i Saskatchewanu, pojavile su se i tvrdnje da su u krugu Crkvene škole Mohawk u Brantfordu, u kanadskom Ontariju, spaljivani posmrtni ostaci djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Šetnja u znak sjećanja na djecu koja su izgubila živote za vrijeme boravka u internatima crkvenih škola - Twitter

Centar za lokalni podršku u regiji Brantford organizirao je šetnju u znak sjećanja na djecu koja su izgubila živote za vrijeme boravka u internatima crkvenih škola.

Nekoliko hiljada Kanađana okupilo se ispred zgrade Narodnog centra u Brentfordu, odakle su mirnom povorkom krenuli ka Crkvenoj školi Mohawk.

Jedan od učesnika povorke Doug Enhug je novinaru AA kazao da mu je otac pohađao tu školu s internatskim smještajem.

Na upit novinara da li se u krugu Mohawk škole nalaze grobnice, Enhug je kazao da je tamo nemoguće pronaći bilo šta.

“Ne mogu tamo ništa naći jer su tijela spaljena. Slušao sam to od osobe koja se spasila iz te škole. Vidio je kako spaljuju tijelo u krematorijumu. Slušao sam i priče mog oca. Škola je tada imala dvorište više od 1.200 dunuma. Sada je to 40 dunuma. Šta se može pronaći tamo“, kazao je Enhug.

Direktorica Centra za lokalnu podršku Rebecca Wilson je u ime organizatora povorke kazala da u krugu škole postoji krematoriju.

“Slušala sam brojne priče kako su tamo spaljivali i uništavali smeće. Podržavamo, ipak, ideju da se pretraži to područje. Ne možemo znati rezultat ako to ne uradimo“, kazala je Wilson.

Učesnici povorke su se potom okupili ispred Islamskog centra u Bretfordu, čije osoblje je obezbijedilo hladne napitke za osvježenje.

Povorku su podržali i članovi tri najbrojnija motociklistička udruženja iz te kanadske regije, a cijeli događaj je osiguravala i policija.

Prvi crkveni internat u Kanadi otvoren je 1820-ih, širom te zemlje ih je postojalo 139. Posljednji je zatvoren 1996. godine. Cilj tih škola je bio da učenici iz indijanske zajednice usvoje kulturu bijelaca.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece koja su nasilno oduzeto od njihovih porodica, većina je bila izložena fizičkom, se*sualnom i psihološkom nasilju, o čemu svjedoče preživjeli.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh