Svijet

Stanovnici Sjeverne Koreje u suzama jer je vođa Kim Jong-un smršavio

Gubitak kilograma vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una, prema navodima sjevernokorejskih državnih medija, izazvao je suze stanovništva zbog stanja njihovog lidera.

Kim Jong-un u Vijetnamu - Twitter

Kao stanovnici najrepresivnije diktature na svijetu, Sjevernokorejci imaju mnogo razloga da plaču, ali sada državni mediji u zemlji izvještavaju o neočekivanom

uzroku suza – Kimovom vidljivom gubitku kilograma, piše The Times.

Fotografije objavljene u protekle dvije sedmice pokazuju Kima mršavijeg lica i tanjih ruku, ukazuje britanski list, navodeći da su fotografije privukle veliku pažnju stranih analitičara situacije u Sjevernoj Koreji, ali da se ta tema našla i na sjevernokorejskoj televiziji, koja je pod potpunom kontrolom vlade.

“Srca naših ljudi su slomljena kada su vidjeli kako (Kim) iscrpljeno deluje”, rekao je neimenovani čovjek za sjevernokorejsku televiziju.

Kimov pokojni otac- prethodni vođa Severne Koreje Kim Jong-il često je prikazivan kao čovjek koji se fizički iscrpljuje napornim radom u ime svog naroda. Sada je, ističe Times, ta tema možda obnovljena jer, kao što je Kim nagovijestio u nedavnim govorima, u Sjevernu Koreju dolaze teška vremena usljed sankcija i samonametnute izolacije da se spriječi širenje COVID-19.

Poznavaoci prilika u Sjevernoj Koreji kažu da je Kim, koji je visok oko 170 centimetara i prethodno imao 140 kilograma, možda izgubio 10-20 kilograma.
Pojedini analitičari u Seulu kažu da je Kim vjerovatno bio na dijeti da poboljša svoje zdravlje, dok drugi nagađaju da bi njegov gubitak kilograma mogao biti povezan sa zdravstvenim problemima, navodi AP.

Kim, poznat po tome što mnogo pije i puši, potječe iz porodice koja je imala problema sa srcem. Njegovi otac i djed, koji su također vladali Severnom Korejom, umrli su od srčanih tegoba. prenosi “Klix“.

Kimovo zdravlje je strogo čuvana tajna u Sjevernoj Koreji. Pošto Pjongjang nije zvanično priznao bilo kakve promjene u Kimovoj težini ili zdravlju, televizijski razgovor s neimenovanim čovjekom je, kako objašnjava CNN, dosad najzvaničnija potvrda iznenadne promjene izgleda sjevernokorejskog vođe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh