Svijet

Sjeverna Koreja odbacila prijedlog SAD-a za službeni sastanak

Vlasti Sjeverne Koreje jasno su poručile da ne razmatraju nikakvu mogućnost uspostave kontakta sa Washingtonom

Kim Jong-un - Twitter

Vlasti Sjeverne Koreje odbile su ponudu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za službeni sastanak i poručile da nemaju namjeru kontaktirati zvanični Washington.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Son Gwon izjavio je da Ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja jasno saopćenje koje je izdao zamjenik direktora Centralnog komiteta Korejske radničke partije, a u kojem se odbacuju ishitrene presude, nagađanja i očekivanja SAD-a.

“Ne razmatramo čak ni mogućnost bilo kakvog kontakta sa Sjedinjenim Državama, što nas ne bi vodilo nikamo, već bi nam samo oduzimalo dragocjeno vrijeme”, kazao je Gwon.

U utorak je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, Kim Yo Jong također odbacila sve američke prijedloge za uspostavu dijaloga i kazala da bi se SAD mogle suočiti s razočaranjem jer imaju nerealna očekivanja.

Dan ranije je specijalni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju Sung Kim poslao vlastima Pyongyanga prijedlog za bezuslovni sastanak na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.

Ponuda je poslana nedugo nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio da se Sjeverna Koreja treba spremati i za dijalog i za konfrontaciju sa SAD-om.

Američki predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca je izjavio da je njegova administracija voljna da uspostavi diplomatske kontakte sa Sjevernom Korejom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh