Svijet

Kuba: Američke sankcije prouzrokovale milijarde dolara gubitka

Između aprila 2019. i decembra 2020. godine blokada prouzrokovala ekonomsku štetu od 9,157 milijardi američkih dolara

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez izjavio je da je američka ekonomska, trgovinska i finansijska blokada uvedena protiv njegove zemlje prouzrokovala 9,157 milijardi dolara gubitaka, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pred našim narodom i međunarodnom zajednicom objavljujem da je između aprila 2019. i decembra 2020. godine blokada prouzrokovala ekonomsku štetu od 9,157 milijardi američkih dolara”, rekao je Rodriguez u video zapisu objavljenom na Twitteru.

Istakao je da će rezolucija kojom se traži kraj blokade biti iznesena 23. juna pred Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

U svom završnom obraćanju prije odlaska s vlasti u aprilu, Raul Castro, čelnik Kubanske komunističke partije, izjavio je da je Kuba spremna “izgraditi novi oblik odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama”, što se još uvijek nije dogodilo.

U izvještaju objavljenom u maju, globalna humanitarna organizacija Oxfam pozvala je američkog predsjednika Joea Bidena da ukine sankcije Kubi koje su na snazi od 1962. godine.

Kuba se bori s nestašicom hrane i lijekova i najgorom ekonomskom krizom u više od tri decenije. Pandemija koronavirusa također je doprinijela da ekonomija Kube padne za 11 posto u 2020. godini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh