Politika

Iranci biraju novog predsjednika

Iranci 18. juna glasaju na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje pobjeda sudije Ebrahima Raisija, koji je izrazito lojalan vjerskom establišmentu.

Iran - Aktuelno.me

Analitičari smatraju da postoji mogućnost slabog odziva građana zbog nezadovoljstva povodom ekonomskih teškoća i striktne politike koju vode vlasti.

“Svaki glas se važi, izađite i izaberite svog predsjednika. Ovo je važno za budućnost vaše zemlje”, rekao je vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei nakon što je glasao u Teheranu.

Državna televizija je prikazala duge redove ispred birališta u nekoliko gradova.

Pravo glasa ima više od 59 miliona Iranaca.

Glasačka mjesta zatvaraju se u 21.30 sati po srednjoevropskom vremenu, ali glasanje možeRSE. biti produženo za dva sata. Rezultati se očekuju 19. juna oko podneva.

Raisi (60), blizak saveznik Hameneija, favorit je da naslijedi Hasana Rohanija, kojem je, u skladu sa Ustavom, zabranjeno da služi treći četvorogodišnji mandat.

Za izbore se registrovalo blizu 6.000 ljudi, uključujući 40 žena, ali je na kraju Savjet čuvara odobrio listu sa samo sedam muških kandidata.

Do početka glasanja sa liste su otpala trojica kandidata, uključujući reformistu i bivšeg potpredsjednika Mohsena Mehralizadeha, prenosi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh