Svijet

U Njemačkoj najniži dnevni rast broja zaraženih u devet mjeseci

Njemačka je zabilježila svoj najniži dnevni broj zaraženih za period od skoro devet mjeseci, a zvaničnici razmatraju mogućnost ublažavanja pravila o obaveznom nošenju maski.

PCR test - Ilustracija

Institut Robert Koch, nacionalni centar za kontrolu bolesti, saopćio je u ponedjeljak da je 549 novozaraženih registrovano tokom proteklih 24 sata. To je prvi put od 21. septembra prošle godine da je brojka zaraženih opala na manje od 1.000, iako je tipično da su brojke tokom vikenda relativno niske jer se tada obavlja i prijavljuje manje testiranja.

Njemačka je izvijestila o više od 3,7 miliona zaraženih od početka pandemije. S deset novih smrtnih slučajeva, ukupan broj preminulih porastao je na 89.844, piše “Fena”.

Brojke zaraženih naglo su opale u posljednjim sedmicama, i rasprave su pokrenute o budućnosti pravila o obaveznom nošenju maski. Ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je medijskoj grupaciji Funke da treba poduzeti pristup korak po korak, a pravila o obaveznom nošenju maski na otvorenom trebala bi se ukinuti prva. Dodao je da bi se nošenje maski trebalo ukidati „malo pomalo“ u zatvorenim prostorima u regijama s veoma niskom stopom zaraze i visokom stopom vakcinacije, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh