Svijet

Časna sestra katoličkoj školi ukrala više od 800.000 dolara zbog kockanja

Umirovljena 79-godišnja časna sestra Mary Margaret Kreuper priznala je kako je tokom deset godina ukrala više od 800 hiljada dolara katoličkoj školi St. James u Kaliforniji u kojoj je radila kao direktorica.

časna sestra - Express

Pronevjerila je novac koji je u školu uplaćen za školarine ili donacije kako bi financirala ovisnost o kockanju i velike račune na kreditnim karticama.

Krivotvorila je mjesečne i godišnje financijske izvještaje te novac s računa škole prebacivala na drugi račun iz kojeg su se odvajale naknade za troškove života redovnica koje su radile u školi, ali je određene iznose isplaćivala i sebi.

Slučaj je otkriven kad je 2018. godine Kreuper otišla u mirovinu, a prethodno je zaposlenicima škole naredila da izmijene i unište financijske dosjee, piše Guardian.

Njeno suđenje počinje 1. septembra ove godine, a mogla bi dobiti i do 40 godina zatvora.

“Preuzela je potpunu odgovornost za sve što je napravila i surađivala je s policijom. Boluje od mentalne bolesti koja joj utječe na procjenu vlastitih postupaka”, stoji u službenoj izjavi njenog advokatskog tima, prenosi “Radio SarajevoRadio Sarajevo”.

Inače, Kreuper se s 18 godina zavjetovala na siromaštvo i provela 59 godina kao redovnica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh