Svijet

U Brisel upućen novi “non paper” o Zapadnom Balkanu, pročitajte sadržaj

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka kao četiri države “Višegradske grupe” uz Austriju su uputile novi non paper liderima EU u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Zapadni Balkan - N1

Kako se navodi u uvodnom dijelu ovog “non papera”, budućnost zapadnog Balkana leži u EU.

“Agenda iz Soluna, pojačana Sofijskom i Zagrebačkom deklaracijom, izrazila je nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Poboljšana metodologija koju je usvojila Komisija, a odobrilo Vijeće, postavila je temelje za daljnje jačanje saradnje između EU i Zapadnog Balkana. Metodologija je ponovo potvrdila da je’čvrsta, punopravna perspektiva punopravnog članstva Zapadnog Balkana u EU u samom političkom, sigurnosnom i ekonomskom interesu Unije’ i da proširenje “ostaje geostrateška investicija u stabilnu, snažnu i jedinstvenu Evropu više nego ikad’”, stoji u non-paperu.

Kako se navodi, predsjednica von der Leyen u svom govoru o stanju Unije od 14. septembra 2020. izjavila je da “budućnost cijele regije leži u EU”.

“Nadalje, Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan naglasio je da je ‘prioritet bolje povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana – unutar regiona i sa EU’. Deveti maj 2021. godine datum je pokretanja Konferencije o budućnosti Europe. Konferencija je zajednički poduhvat Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije, koji djeluju kao ravnopravni partneri zajedno sa državama članicama Europske unije. Ona će uspostavit novi prostor za raspravu s građanima radi rješavanja nekih od najvažnijih europskih izazova i prioriteta. Europski građani iz svih krajeva Unije i različitih društvenih slojeva moći će sudjelovati, a mladi će Europljani igrati centralnu ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta”, stoji u dokumentu.

Kako je budućnost Europe naša zajednička budućnost sa našim partnerima sa zapadnog Balkana, njihovo učešće na Konferenciji o budućnosti Europe od ključne je važnosti, navode.

“Brojne teme – kako je navedeno u Poslovniku o radu Konferencije koji je odobrio Izvršni odbor – preklapaju se sa prioritetima postavljenim za zapadni Balkan. U potpunosti poštujući Poslovnik, vjerujemo da je uključivanje sdionika sa zapadnog Balkana važno u svih pet područja istaknutih u revidiranom stavu Vijeća o Konferenciji o budućnosti Evrope, posebno onima koje imaju direktan utjecaj na budućnost generacije. Bilo bi neophodno da i sadašnje i buduće države članice sarađuju kako bi postigle uspjeh”, poručuju.

U tu svrhu, navodi se u non-paperu, vlade Austrije, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke potiču odgovarajuće, kreativno uključivanje naših partnera iz zemalja Zapadnog Balkana u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

“Pozdravljamo saradnju sa što više zemalja istomišljenika kako bismo građanima Zapadnog Balkana poslali poruku solidarnosti”, stoji na kraju non-papera. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh