Svijet

Isaac Herzog izabran za novog predsjednika Izraela

Izraelski parlament izabrao je Isaaca Herzoga, šefa Jevrejske agencije i bivšeg čelnika Laburističke stranke, za novog predsjednika zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Isaac Herzog - Manuel Balce Ceneta, AP

Izraelski parlamentarci okupili su se danas kako bi izabrali nasljednika aktuelnog predsjednika Izraela Reuevna Rivlina, kojem mandat ističe 9. jula.

U utrci za poziciju prvog čovjeka Izraela takmičili su se bivši čelnik Laburističke stranke Isaac Herzog i cionistička aktivistica Miriam Peretz, koja živi u jevrejskom naselju Givat Ze’ev, između okupirane Zapadne Obale i Istočnog Al-Qudsa.

Herzog je u prvom krugu glasanja dobio 87 od 120 zastupnika izraelskog Knesseta, dok je njegova protukandidatkinja Peretz dobila 27 glasova. Tako je Isaac Herzog izabran za 11. predsjednika Izraela.

60-godišnji šef Jevrejske agencije, Herzog je sin šestog predsjednika Izraela Chaima Herzoga, koji je na dužnosti bio od 1983. do 1993. godine.

Herzog, koji je vodio je Laburističku stranku od 2013. do 2017. godine, će nakon isteka Rivlinovog kandadita 9. jula preuzeti predsjedničku fotelju.

Predsjednik, koji se u Izraelu bira na sedmogodišnji mandat, ima ograničene ovlasti i simbolična je pozicija, za razliku od premijera koji je ima široke ovlasti.

Predsjednikove ovlasti ograničene su na pomilovanje zatvorenika, prihvaćanje akreditivnih pisama ambasadora i imenovanje mandatara za formiranje vlade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh