Svijet

Vozači u Britaniji će morati dobro da paze šta da obuku i obuju

Britanski vozači koji za volan sjednu u širokim farmerkama, dugoj suknji ili haljini ili pogrešno izaberu obuću, rizikuju da plate kaznu od 5.000 funti ukoliko ih policija zaustavi.

auto-muzika/b92

Bez obzira na to da li su krenuli samo do prodavnice ili na duže putovanje, britanski vozači će morati dobro da razmisle šta će da obuku i obuju prije nego što sjednu za volan, jer u slučaju da ih zaustavi policija, pogrešan izbor može skupo da ih košta.

Ne samo da će platiti novčanu kaznu, već će dobiti i kaznene poene.

Lepršave duge suknje i haljine su idealne za vrele ljetne dane, ali nisu dozvoljene za vozače

Ukoliko saobraćajni policajac utvrdi da vozač nije odjeven u skladu s propisima, na licu mjesta će platiti kaznu od 100 funti i dobiti tri kaznena poena, ali ako spor dođe do suda, maksimalna kazna može biti i 5.000 funti i devet kaznenih poena. Čak je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole. prenose “NezavisneE

Kako se treba obući prije sjedanja za volan

Kao što pravilo 97 Kodeksa o auto-putevima kaže: “Odjeća i obuća koju odlučite da nosite dok vozite ne smiju vas spriječiti da pravilno koristite upravljačke komande u automobile”.

Na vrhu “crne liste” su se našle duge suknje i haljine. Iako izgledaju lijepo i udobne su, mogle bi da se zapletu oko pedala i ograniče sigurno upravljanje vozilom.

Isto važi i za vrlo široke pantalone.

Što se tiče obuće, uputstva su prilično jednostavna.

Štikle ne dolaze u obzir. Previše udaljavaju stopalo od pedala da bi se u njima moglo bezbjedno upravljati automobilom. Zato bi najbolje bilo u kolima držati rezervni par cipela sa odgovarajućom visinom potpetice.

Japanke i papuče su takođe zabranjene. Zakon kaže da je svaka cipela sa đonom debljine manje od 10 milimetara nesigurna i zbog toga se njeno nošenje kažnjava novčanom kaznom.

Opet, s druge strane, i čizme sa debelim đonom utiču na bezbjednu vožnju i takođe se smatraju opasnim.

Između ostalog, na spisku su se našle i naočare za sunce koje ne smiju biti previše zatamnjene, a okvir mora biti dovoljno širok da ne zaklanja periferni vid vozača.

Dakle, prije nego što odlučite da automobilom obiđete Veliku Britaniju, dobro razmislite šta ćete da obučete i slijedite pravila, jer vam to može uštedjeti dosta novca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh