Svijet

WHO: Pandemija će prestati tek kad se cijepi 70 posto ljudi

PANDEMIJA koronavirusa prestat će tek kada se barem 70 posto svjetskog stanovništva bude cijepilo, upozorava Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, pozivajući da se cijepljenje ubrza i da budemo oprezni dok se ublažavaju restrikcije.

“Nemojte misliti da je pandemija gotova. Pandemija će se zaustaviti tek kada bude procijepljeno barem 70 posto stanovništva”, istaknuo je Kluge u razgovoru za AFP u Kopenhagenu, izrazivši žaljenje zbog još uvijek presporog cijepljenja, pa tako i u Europi.

U EU se potpuno cijepilo 17 posto ljudi
Na 53 teritorija, koliko ih europska regija ima po mjerilima WHO-a, tek 26 posto stanovništva primilo je prvu dozu cjepiva. U Europskoj uniji 36.6 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu, pokazuju podaci AFP-a, a 16.9 posto je potpuno cijepljeno. Razlog zabrinutosti na tom kontinentu je sve veća zaraznost novih sojeva.

“Znamo, primjerice, da je inačica B.1617 (prvi put otkrivena u Indiji) zaraznija od B.117 (otkrivena prvo u Velikoj Britaniji), koja je pak zaraznija od ranijeg soja”, rekao je belgijski liječnik. prwnoi “Index

Takozvana indijska inačica prisutna je u 27 od 53 zemlje na tom području, gdje broj novozaraženih i umrlih pada peti tjedan zaredom, dosegnuvši najnižu razinu od sredine listopada. Premda cjepiva trenutačno djeluju na mutacije virusa, oprez nije naodmet.

Kluge je izrazio zabrinutost zbog toga što ljudi slabije paze i postaju nerazumni te misle da je pandemija zaustavljena jer su primili prvu, pa i drugu dozu cjepiva. Pandemija se sporije širi u svijetu četvrti tjedan zaredom, napose u Europi gdje se povlači od sredine travnja, pokazuju službeni podaci koje je prikupio AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh