Svijet

Hamas će prekinuti primirje ako Izrael deložira palestinske porodice

Yahya Sinwar, lider Hamasa u Pojasu Gaze u četvrtak je nedavni prekid vatre između palestinskog pokreta i Izraela opisao kao “krhak”.

Pripadnici Hamasa - Srna

Stav Tel Aviva odrediće budućnost dogovora o prekidu vatre postignutog prošle sedmice – rekao je Yahya Sinwar za AA.

On je istakao: “Ako država okupator zaustavi bilo kakve buduće napade na džamiju Al-Aksa, Al-Quds i naš narod tamo, prekid vatre će se održati”.

Ako okupatori ponovno skrnave džamiju Al-Aksa ili natjeraju naše ljude u naselju Sheikh Jarrah da napuste svoje domove – ponove ono što su radili prije, primirje će biti prekinuto – upozorio je on.

Sinwar je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na administraciju u Tel Aviva da se pridržava međunarodnog prava i da zaustavi napade na Al-Quds, džamiju Al-Aksa i Palestince.

Optužujući Izrael za nove “masakre” i “zločine protiv čovječnosti” tokom najnovije navale, Sinwar je rekao da su spremni na sve vrste žrtvi kako bi zaštitili Al-Quds i Al-Aksu.

Prekid vatre između palestinskog pokreta Hamas i Izraela uz posredovanje Egipta stupio je na snagu prošlog petka, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Od 13. aprila sukobi su izbili na okupiranim teritorijima zbog izraelskih napada i ograničenja za Palestince u Istočnom Al-Qudsu i džamiji Al-Aksa, te odluke izraelskog suda da deložira 12 palestinskih porodica njihovih domova zbog izraelskih doseljenika.

Tenzije su se preselile u Gazu 10. maja, što je dovelo do vojnog sukoba između izraelskih snaga i palestinskog pokreta gdje su izraelski ratni avioni izazvali neviđena razaranja na okupiranoj teritoriji.

Prema podacima palestinskih medicinara, najmanje 254 Palestinca su ubijena, uključujući 66 djece i 39 žena, a više od 1.900 osoba povrijeđeno je u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu. Najmanje 31 Palestinac ubijen je u izraelskim napadima na okupirani Zapadnu obalu.

Palestinskom raketnom vatrom iz pojasa Gaze ubijeno je 13 Izraelaca.

Al-Quds ostaje jezgro izraelsko-palestinskog sukoba, a Palestinci se nadaju da bi Istočni Al-Quds, kojeg je sada okupirao Izraelom, na kraju mogao biti glavni grad buduće palestinske države.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama, javlja AA.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Izrael je okupirao Istočni Al-Quds tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine, u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije prepoznala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh