Svijet

Papa Franja poljubio tetovažu žene koja je preživjela Aušvic

Papa Franjo je tokom opšte audijencije vjernika sredom poljubio tetovažu žene koja je preživjela koncentracioni logor Aušvic.

Papa Franja poljubio tetovažu žene koja je preživjela Aušvic - AP

Lidija Maksimovič deportovana je u Aušvic-Birkenau iz svoje rodne Bjelorusije kada je imala tri godine. Ona je pokazala papi broj koji su nacisti istetovirali na njenoj ruci, i papa Franja se sagao i poljubio ga.

Maksimovič je rekla za “Vatican news” da nije razmijenila riječi sa papom, ali da su se oni “razumjeli pogledom”.

Ona je ranije učestvovala u događajima pod pokroviteljstvom “Svetog Eđidija” namijenjenim obrazovanju mladih o Holokaustu.

Provela je tri godine u dječjem dijelu Aušvica gdje je bila podvrgnuta eksperimentima Jozefa Mengelea. Kada je logor oslobođen usvojila ju je jedna poljska porodica.

Papa je i ranije odavao počast osobama koje su preživjele Holokaust, uključujući posjetu Memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu 2014, kao i posjetu 88-ogodišnjoj spisateljici i pjesnikinji mađarskog porijekla Edit Bruk u njenom stanu u Rimu u februaru ove godine, piše “Beta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh