Svijet

Nevjerojatne snimke! Eruptirao vulkan, lava ide prema gradu

Jedan od najaktivnijih vulkana u svijetu, Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo, eruptirao je u subotu predvečer, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma

Kongo - Reuters

Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudi, a 120 tisuća su ostali beskućnici.

U većem dijelu grada nestalo je i struje, telefonske linije su zauzete, a tisuće ljudi je evakuirano iz Gome. Neki su pobjegli prema istoku prema granici sa susjednom Ruandom, dok su drugi pobjegli prema zapadu. prenosi “24sata

Premijer Konga Jean-Michel Sama Lukonde sazvao je hitni sastanak vlade u glavnom gradu Kinshasi zbog razgovora o hitnim mjerama i evakuaciji iz Gome, rekao je glasnogovornik vlade Patrick Muyaya na Twitteru.

Dario Tedesco, vulkanolog sa sjedištem u Gomi, rekao je da se u Nyiragongu otvaraju novi prijelomi, dopuštajući lavi da teče prema jugu prema Gomi nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.

– Sad je meta Goma. Slično je kao i 2002., mislim da lava ide prema centru grada. MoglA bi se zaustaviti prije ili nastaviti. Teško je predvidjeti – rekao je Tedesco za Reuters.

Promatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002..


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh