Svijet

Izrael pristao na primirje, stigao je i odgovor Hamasa: ‘Recept je vrlo jednostavan‘

Prvi put od početka oružanih okršaja u četvrtak ujutro na nekoliko sati prestalo je raketiranje

Palestina - Ilustracija Faktor

Izrealski mediji su objavili da je ured premijera Benjamina Netanyahua odoborio prekid vatre! Odluka je pala nakon žestokog američkog pritiska da se zaustavi ofenziva na pojas Gaze, objavio je AP.

Inače, visoki dužnosnik Hamasa za CNN je još u srijedu izjavio kako očekuje da bi dogovor mogao biti postignut “za dan, dva”. Iz Gaze gotovo sedam sati rakete nisu letjele, što je pokazalo da je palestinska strana spremna za pauzu.

“Vjerujem da će posredništvo uspjeti”, rekao je Musa Muhamed Abu Marzuk za CNN u srijedu. “Recept je jednostavan. Ako oni deeskaliraju, i mi ćemo. Ako prestanu gađati Gazu, mi ćemo obustaviti napade na Tel Aviv. Akcije Izraela u Jeruzalemu i Šeik Jarahu su dovele do uključenja brigada al-Akse u operacije. Pregovori koji žele uspjeti to moraju uzeti u obzir”, rekao je Marzuk.

Strani mediji su danas ujutro, donekle uz oprez, spominjali mogućnost primirja. Naime, Joe Biden, američki predsjednik, u srijedu je razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom i, pritisnut kritikama iz vlastite Demokratske stranke zbog izvješća o stradanju civila u Gazi, zatražio od Netanyahua da “značajno deeskalira napade” i krene putem primirja. Bio je to četvrti telefonski razgovor njega i izraelskog premijera u tjedan dana u kojem je koristio dosad najoštrije riječi tražeći zaustavljanje krvoprolića.

U pregovorima su, osim Sjedinjenih Država, sudjelovali Egipat, Katar i nekoliko europskih zemalja, poput Francuske koja je javnim pozivima pritiskala SAD da utječe na Izrael. Jučer je Wall Street Journal objavio da su egipatski dužnosnici napredovali u pregovorima s dužnosnicima Hamasa, i da je izraelska vojska navodno sugerirala Amerikancima da je postigla svoje ciljeve, te da je primirje na vidiku.

Da su se dvije strane okvirno dogovorile o prekidu vatre nakon posredovanja, potvrdio je i jedan egipatski izvor agenciji Reuters. Prema dogovoru, Izrael bi prekinuo napade, uključujući i udare na visokorangirane Hamasove dužnosnike. Zauzvrat bi Hamas zaustavio raketiranje, prestao s kopanjem tunela za vojne svrhe i zaustavio prosvjede u blizini granice.

Kao potencijalni problem WSJ je spomenuo ekstremne skupine, među kojima je istaknuo Palestinski islamski džihad, i naveo kako postoje bojazni da bi ta skupina, koju nitko ne kontrolira, mogla provokacijom ugroziti dogovor kada bude zapečaćen. Telefonski razgovor u srijedu bio je četvrti put da su se Biden i Netanyahu čuli nakon izbijanja krize.

Bio je to pokazatelj da sat otkucava, odnosno da se primirje mora što prije postići iako je Biden javno bio suzdržan u izjavama kako se izraelska “neposlušnost” ne bi negativno odrazila na precepciju o američkom utjecaju na jednog od glavnih američkih saveznika u svijetu.

Broj poginulih
Francuski pokušaj da potakne smirivanje sukoba, traženjem od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da donese rezoluciju u kojoj će pozvati na primirje, nije uspio. SAD nije podržao taj korak navodeći da bi to dodatno zakompliciralo situaciju.

U jedanaest dana najnovijeg sukoba poginulo je najmanje 227 osoba u Gazi, među kojima stotinjak žena i djece, navodi tamošnje Ministarstvo zdravstva, koje je pod kontrolom Hamasa. Izrael tvrdi da je u Gazi ubijeno najmanje 150 militanata.

U Izraelu je poginulo 12 osoba, uključujući dvoje djece. Izraelski službeni izvori navode da je do četvrtka na Izrael ispaljeno oko 4000 raketa.Očekuje se da će obje strane pokušati prikazati sukob kao svoju pobjedu. Izrael je jučer poručio da je u operacijama postigao više nego tijekom sedam tjedana koliko je trajala posljednja vojna akcija protiv Gaze 2014. godine, prenosi jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh