Svijet

Jedan od najbolje skrivenih dragulja Španije: Idilično selo u sjenci kolosalnih stijena

Nad malenim španskim selom uzdižu se impozantne stene visine 200 metara – i bukvalno ga skrivaju – stvarajući pejzaž od koga zastaje dah.

Selo Agvero - Nationalgeographic.rs

Selo Agvero je raj za planinare, penjače, speleologe i ljubitelje prirode.

Na sjeveroistoku Španije u regionu Ueska (Huesca), nedaleko od granice s Francuskom, nalazi se malo idilično selo zvano Agvero (Agüero). Agvero se ne razlikuje mnogo od drugih, tipičnih sela Španije, barem ne na prvi pogled: kamene kućice, crvene fasade s mnoštvom detalja i reljefa, obavezne dvije katoličke crkve iz srednjeg vijeka koje su ujedno i glavne turističke atrakcije, piše Pun kufer.

Međutim, ono što Agvero čini posebnim, i zbog čega ovdje dolaze planinari i penjači iz cijelog svijeta, je spektakularna kamena formacija koja se izdiže 200 metara iznad sela. Takozvani Maljos de Agvero ili Los Maljos (Mallos de Agüero, Los Mallos) predstavljaju produžetak planinskog vijenca Pirineji koji sa sjeverne strane zatvara dolinu rijeke Galjego (Gállego).

Selo Agvero se nalazi na brdašcetu, a nad njim je nadvijena nestvarna kamena formacija koja stvara pejzaž kao sa razglednice. Formacija stena Maljos de Agvero stara je koliko i Pirineji – oko 65 miliona godina. Erozijom vetra i vode nastali su čudesni monoliti od gline i peščara koji se skoro zaštitnički uzdižu nad selom i dolinom. Najupečatljivija je stijena koja je odvojena od ostatka formacije – Penja Sola (Peña Sola).

Takođe, nedaleko od Agvera se nalazi i pećina Al-Foras (Al-Foraz), tako da je ovo mjesto savršeno za one koji žele da pobjegnu od gradske gužve u mir prirode. Popularna je destinacija posebno među planinarima, speleolozima, paraglajderima, ljubiteljima raftinga i skijanja.

U NASTAVKU POGLEDAJTE NESTVARNA UMETNIČKA DJELA PRIRODE U OVOM ŠPANSKOM SELU.

Selo Agvero
– Nationalgeographic.rs


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh