Svijet

Kineski rover poslao prve slike sa Marsa

Prva kineska sonda koja je sletjela na Mars prošle sedmice u historijskom poduhvatu poslala je na Zemlju prve “selfije” sa crvene planete.

kineski rover - Reuters

Rover Zhurong koji je pričvršćen na lender probio je u subotu atmosferu Marsa. Kina je prva zemlja koja je uspjela uspješno da postavi tu sondu tokom svoje prve marsovske misije.

Kineska sonda Zhurong stigla je na Mars nekoliko mjeseci posle posljednje američke sonde koja je stigla na površinu Marsa Perseverance što je proslavljeno u Kini kao važna etapa na kineskom putu da postane svemirska supersila.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) danas je objavila slike koje je rover snimio, koje pokazuju sistem za izbjegavanja prepreka i solarne panele vozila, kao i marsovsko tlo.

Predviđeno je da vozilo radi tri mjeseca, tokom kojih će praviti slike i prikupljati podatke o lokalnoj geografiji.

Kina je prešla dug put da sustigne Rusiju i SAD čiji astronauti imaju decenije iskustva u istraživanju svemira. Ona je uspješno lansirala prvi modul svoje buduće svemirske stanice prošlog mjeseca. Nada se da će ta stanica moći da primi prve ljudi do 2022. godine, a zatim Kina ima ambicije da pošalje ljude na Mjesec. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh