Svijet

Protest podrške Palestincima ispred izraelske ambasade u Washingtonu

Stotine ljudi protestovali su ispred zgrade izraelske ambasade u Washingtonu, javlja Anadolija.

n1

Protest je organizovan kao podrška Palestincima koji su pod izraelskim napadima ali i reakcija na Izrael i vlast Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja podržava njegove napade.

Među prisutnima su bili Palestinci i Amerikanci.

Demonstranti su nosili palestinsku zastavu i uzvikivali: “Sloboda Palestini”, “Sloboda Gazi”, “Izrael je teroristička država” i “Želimo pravdu odmah”.

Tokom protesta pročitana su i imena djece ubijene u izraelskim napadima u Pojasu Gaze.

Simbolično su donijeli i tabute prekrivene palestinskom zastavom uz obrazloženje da svakodnevno u napadima pogine veliki broj nedužnih civila.

Kritike za Bidena i Netanyahua
U govorima su kritikovali izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Joe Bidena. Kritikovali su Bidenovu vlast zbog bezuslovne podrške Izraelu pozivajući ih da okončaju vojnu pomoć Izraelu.
N1.
Jedna od organizatora protesta je američka palestinska aktivistica Meryem Abu-Ghazala.

Kako je kazala, tužna je zbog svakodnevnog ubijanja civila, većinom djece, u izraelskim napadima.

“Ovaj progon zapravo nije nov, započeo je 1948., pa čak i prije“, izjavila je Abu-Ghazala.

Do eskalacije tenzija došlo je zbog napada na vjernike tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana, u kompleksu džamije Al-Aksa i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha u Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem,piše

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu u kojem živi oko dva miliona stanovnika.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećao se na 218, uključujući 63 djece i 36 žena, a broj ranjenih je dostigao 1.507.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh