Svijet

Otišla na piće i nestala bez traga: Dvije sedmice kasnije zatekli su užas koji je porodici još pred očima

Sestra se nada da će pravda stići ubice.

Marsela Čokobar - Facebook

Marsela Čokobar, 26-godišnja trans žena iz Rio Galegosa, izašla je jedne večeri u diskoteku, gdje je plesala i zabavljala se, a nakon “fajronta”, više je niko nije vidio.

Prijatelji tvrde da su je posljednji put videli kako izlazi iz diskoteke i ulazi u automobil marke “Reno”, a od tada joj se gubi svaki trag.

Dvije sedmice kasnije, na periferiji grada pronađena je njena odsječena glava, a nekoliko metara dalje, u đubretarskoj kesi nalazile su se neke od njenih ličnih stvari: lanac, haljina, čizma i pramen kose. Od tijela, međutim, nije bilo tragova.

Zvjersko ubistvo dogodilo se 2017. godine, a tek četiri godine kasnije njena porodica je dobila potvrdu policije da je “izvjesno da je ubijena zbog mržnje i homofobije”.

Za ubistvo Marsele Čokobar optuženi su turistički vodič Oskar Biot i opštinski službenik Anhel Azolini, koji su zadržani u pritvoru.

Jedna od sestara ubijene Marsele istakla je u razgovoru za TH.ar da su četiri godine čekali ovaj trenutak.

– Konačno pravda isplivava na površinu. Samo se nadam da će njih dvojica biti poslati na doživotnu robiju, jer je ovo ubistvo iz mržnje i trebalo bi da se okarakteriše kao transfemicid. Četiri godine ne mogu da zaboravim prizor njene odsječene glave. Mene samo plaši da kaznu koju im sud bude odredio neće biti dovoljna – navela je ona.

Marseline sestre nisu prestale da je traže sve vrijeme dok se vodila kao nestala.

Čim se nije javljala, niti im je odgovarala na poruke, odmah su slučaj prijavile policiji, ali im je rečeno da “sačekaju malo” i da “sigurno njihova sestra još slavi”, iako se cijeli dan poslije provoda nije javljala nikom.

Dvije sedmice kasnije, jedan od stanovnika San Benita, preigradskog naselja Rio Galegosa, pronašao je nedaleko od svoje kuće odrubljenu glavu i odmah pozvao policiju.

Tada su otklonjene sve sumnje o smrti Marsele Čokobar, piše “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh