Svijet

Izrael na Gazu bacio bombu koja je zabranjena i od koje se topi ljudsko meso

Na snimku objavljenom na Twitteru vide se dva dima na mjestu napada

bomba - Screenshot

Društvenim mrežama širi se snimak raketiranja Pojasa Gaze za koji se tvrdi da je dokaz da je Izrael raketirao palestinsku teritoriju fosfornom bombom.

Na snimku objavljenom na Twitteru vide se dva dima na mjestu napada, crni i bijeli, za koji korisnik te društvene mreže koji je objavio snimak tvrdi da je dokaz da je Izrael bacio fosfornu bombu, koja je zabranjena Ženevskom konvencijom iz 1980

Autentičnost snimka i tvrdnja o toj vrsti bombe nije potvrđena. prenosi “Avaz“.

Među svim zapaljivim materijama koje se koriste u zapaljivoj municiji, bijeli fosfor zauzima posebno mjesto. To se dešava zbog njegovih jedinstvenih hemijskih svojstava i prije svega zbog temperature sagorijevanja, koja dostiže 800-1.000 stepeni Celzijusa.

Drugi važan faktor je sposobnost ove materije da se spontano zapali prilikom interakcije sa kiseonikom u vazduhu. Izgarajući, bijeli fosfor oslobađa gusti otrovni dim, koji također izaziva opekotine unutrašnjih disajnih puteva i trovanje tijela.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh