Svijet

450 bombi za pola sata: Vijest o kopnenoj ofanzivi na Gazu bila je zamka za Hamas

Iz Izraelskog ministarstva odbrane stigla je vijest da niti jedan njihov vojnik nije ušao u pojas Gaze, te da je vijest o napadu bila samo pogreška u komunikaciji.

Hamas - Screenshot

Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze – kazao je kasno sinoć glasnogovornik vojske Jonathan Conricus, potvrdivši da su izraelski vojnici ušli u palestinsku enklavu.

Bila je to vijest koja je zatresla cijeli svijet, a zapravo je svima bilo jasno da ulazak kopnenih vojnih snaga u Izrael znači totalni rat. Međutim, nekoliko sati poslije stiže veliki preokret i demant vijesti koju su objavili svi relevantni svjetski mediji.

Iz Izraelskog ministarstva odbrane stigla je vijest da niti jedan njihov vojnik nije ušao u pojas Gaze, te da je vijest o napadu bila samo pogreška u komunikaciji. Prilično bizarna situacija, malo-ko je vjerovao da se ovakav nesporazum može dogoditi tako organiziranoj i ozbiljnoj organizaciji kao što je izraelska vojska, ali dan kasnije kockice su sjelo na svoje mjesto i sve je jasnije što se sinoć zapravo dogodilo.

Vojni stručnjaci su za Israel National News rekli su da je vijest o napadu na Gazu zapravo bila zamka za Hamas. Znajući da Izraelci gomilaju snage na granici, Hamas je svoje militante povukao u tunele ispod Gaze, a Izraelci su to iskoristili i zračnim snagama uništili te iste tunele. Vijesti iz Izraela govore da je u roku pola sata na ‘podzemni grad’ bačeno 450 bombi. Ili u prijevodu – 80 tona eksploziva.

Prema prvim informacijama, Hamasov ‘Metro’, izgrađen još 2014. godine, pretrpio je ozbiljna oštećenja, a Izraelske odbrambene snage tvrde da su od početka napada ubili 75 operativaca Hamasa.

Časnik Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da je 160 aviona i topništvo te oklopne jedinice sudjelovalo u, prema njegovim riječima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su počeli sukobi, ali rekao je da “nisu bili unutar Pojasa Gaze”.

– Ciljali smo dobro razrađeni sustav tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (…) mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje, skrivanje – rekao je na konferenciji za strane novinare.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak poslijepodne poručio je da ofanziva na Pojas Gaze još nije gotova.

– Napali su naš glavni grad, ispalili rakete na naše gradove. Već sad skupo plaćaju za to i još će platiti za to. Još nije gotovo – rekao je premijer Izraela nakon sastanka s vojnim vrhom. Inače, valja podsjetiti da Netanyahua vrlo vjerovatno čekaju novi izbori, ali i suđenje za korupciju.

Izraelska vojska pokrenula je dva kopnena napada na Gazu u nešto više od desetljeća, godine 2009. i 2014., u sklopu dugotrajnog sukoba s Hamasom, islamističkom skupinom koja upravlja Gazom od 2007. i čiji militanti ispaljuju rakete u Izrael.

Nijedna strana ne pokazuje nikakve znakove popuštanja sukoba koji je izbio u ponedjeljak, a izraelske snage nagomilale su se na granici. Za neke stanovnike Gaze, posebice one na sjeveru, to je znak da je vrijeme za bijeg, piše “Jutarnji “.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh