Svijet

Više od 100.000 Palestinaca klanjalo bajram-namaz u Al-Aksi

Nakon bajram-namaza u haremu džamije Al-Aksa klanjan je i dženaza-namaz u odsustvu za sve šehide koji su položili živote u napadima izraelskih snaga tokom posljednjih dana ramazana

Na hiljade muslimana klanjalo je danas bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), koji se nalazi pod izraelskom okupacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Palestinci u Istočnom Al-Qudsu i ovog bajrama pohrlili su u Mesdžidul Aksa kako bi klanjali bajram-namaz, kojim počinje jedan od najvećih muslimanskih praznika.

Unatoč napadima izraelskih snaga u kojima su u posljednjih nekoliko dana ubijene na desetine Palestinaca, palestinski muslimani pohrlili su jutros na bajram-namaz.

Iz Uprave za vakufe u Jerusalemu saopćeno je da je u al-Aksi bajram-namaz klanjalo više od 100.000 vjernika.

Nakon bajram-namaz u haremu žamije Al-Aksa klanjan je i dženaza-namaz u odsustvu za sve šehide koji su položili živote u napadima izraelskih snaga tokom posljednjih dana ramazana.

Nakon dženaza-namaza održan je i protest tokom kojeg su se mogle čuti poruke “Sloboda”, “Naše živote ćemo dati za Al-Aksu”.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je danas da je u posljednjim u izraelskim napadima na Gazu poginulo ukupno 65 osoba, među kojima 16 djece i pet žena, a broj ranjenih u izraelskim napadima je povećan na 365.

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati desetog maja povuče iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu. Izraelske snage se nisu povukle u zadanom roku, nakon čega je uslijedio sukob i žestoki napadi izraelskih snaga na Gazu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh