Politika

BIVŠI PREDSJEDNIK IRANA SE PONOVO KANDIDUJE ZA ŠEFA DRŽAVE

Zastupao je tvrdolinijsku politiku prema Zapadu i Izraelu

Mahmud Ahmadinežad - Twitter

Ahmadinedžadu, koji negira holokaust, ranije je vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei zabranio da se ponovo kandiduje za predsjednika 2017. godine, ali je on podneo prijavu. Savjet čuvara potom ga je diskvalifikovao. Hamenei sada kaže da se neće protiviti nominaciji bilo kog kandidata, ali Izborni savjet, ipak, može da blokira Ahmadinedžadovu kandidaturu.

On je tokom prethodnih godina pokušao da ublaži imidž tvrdolinijaša orijentacijom prema političkom centru i kritikovao poteze vlasti. Prijave kandidata primaju se od 11. maja. Kampanja i izbori odvijaju se u vreeme pojačanih tenzija između Irana u Zapada povodom Sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

Takođe, sve se odvija u svetlu pojačanih napetosti između islamskog sveta i Izraela, zbog nemilih događaja u Jerusalimu koji su eskalirali u sukob velikih razmera kakav danas gledamo.

Podsetimo, Hamas je izvršio raketne udare na Izrael, a izraelska avijacija je bombardovala Pojas Gaze, iz sata u sat se sve više povećava broj mrtvih i ranjenih na obje strane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh