Svijet

Izrael proglasio vanredno stanje. Desetine mrtvih u sukobima sa Palestincima

Nasilje u gradovima u kojima zajedno žive Jevreji i Arapi nastavilo se i u srijedu. Arape je dodatno revoltiralo izraelsko granatiranje pojasa Gaze i sukob izraelske policije sa palestinskim demonstrantima kod džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Razmjena vatre između palestinskih militanata u Pojasu Gaze i izraelske vojske znatno je eskalirala, a UN se plaši “rata u cjelini”.
Palestinski militanti ispalili su više od 1.000 raketa tokom 38 sati, rekao je Izrael, najviše u Tel Avivu.

Izrael je izveo smrtonosne zračne napade, srušivši 12. maja dva bloka kula u Gazi.

Izraelski Arapi takođe su organizovali nasilne proteste u brojnim izraelskim gradovima.

U grad Lod, blizu Tel Aviva, proglašeno je vanredno stanje.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je “ozbiljno zabrinut” zbog trajnog nasilja.

Šest Izraelaca je poginulo, a u Gazi su od 10. maja ubijena najmanje 53 Palestinca, uključujući 13 djece, objavio je Hamas.

Najnoviji smrtni slučaj bio je izraelski državljanin, koji je ubijen kada je protutenkovska vođena raketa, ispaljena sa sjevera Pojasa Gaze, udarila u džip na granici. Još dvije osobe su povrijeđene.

Izraelska vojska kaže da je ovo najveća razmjena vatre od 2014. godine.

Premijer Benjamin Netanjahu je proglasio vanredno stanje poslije vijesti da Arapi pale sinagoge, a da su Jevreji bacaili kamenje na automobil koji je vozio Arapin.

Policija je u gradu Lod uhapsila desetine ljudi, a hapšenja su se dogodila i u većinski arapskim gradovima na sjeveru Izraela i na Zapadnoj obali.

U Jafi su se demonstranti sukobii sa policijom koja bacala šok bombe kako bi ih rastjerala.Sukobi Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al Aksa doprinijeli su tenzijama u borbi između Izraelaca i Hamasa, u kojima su desetine ljudi stradale u Gazi.

Izrael je izveo desetine vazdušnih napada na Gazu u utorak i srijedu, a Palestinci su raketama iz Gaze gađali Izrael.

Arapski kvartovi u Lodu i Jafi ili su među pogođenima raketama ispaljenim iz Gaze. Dvoje stanovnika Loda poginulo je kada je raketa pogodila njihovo vozilo.

U gradovima Haifa, Jafa i arapskom Nazaretu, demonstranti su pružali podršku Palestincima iz Istočnog Jerusalima kojima jevrejski doseljenici prijete da će ih prinudno iseliti iz domova.

Portparol militanata Hamasa iz Gaze poručio je Arapima da “ustanu protiv Izreala”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh