Svijet

Reakcija Turske nakon događaja u Gazi

Vlasti Republike Turske najoštrije su osudile izraelske zračne napade u kojima je stradao veliki broj nevinih civila u Gazi.

Recep Tayip Erdogan - Hayat.ba

Ministarstvo vanjskih poslova Turske uputilo je i poruku sućuti zbog stradanja civila, uključujući i djecu u Gazi.

“Glavni krivac zbog ovakve eskalacije situacije na palestinskoj teritoriji je Izrael koji u odabranom mjesecu ramazanu pokušava protjerati palestinski narod s njihove teritorije u Istočnom Al-Qudsu i Zapadnoj obali i koji izvodi napade na Palestince koji žele obavljati vjerske obrede u Al-Aksi“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju je navedeno da je ”potpuno jasno da takva agresivna i provokativna politika Izraela ne može doprinijeti naporima za okončanje sukoba na Bliskom istoku i pokretanje dijaloga i rješavanje krize”.

“Izrael već jednom mora shvatiti da upotrebom prekomjerne sile ne može odvratiti palestinski narod od njegovih legitimnih prava i zahtjeva i da treba hitno okončati vojne metode koje služe isključivo jačanju tenzija i neprijateljstava u regiji“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Također se navodi kako je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu sa čelnikom Organizacije islamske konferencije (OIC) i kolegama iz brojnih zemalja iz regije i Evrope razgovarao o mogućim potezima na međunarodnim platformama, poput Ujedinjenih nacija i OIC-a, a u pravcu zaustavljanja agresivnog izraelskog ponašanja i smirivanja tenzija u regiji. prneoi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh