Svijet

Prala je vozila od jutra do večeri, a kada je pitala za platu, pretrpjela je neviđene posljedice

Policija će se potruditi da joj pomogne “ukoliko bude bila u mogućnosti”.

Autopraona - Printscreen/Youtube/Leisuwash

Radnicu autoperionice u kazahstanskom gradu Pavlodaru brutalno je pretukao vlasnik pogona za pranje vozila kada ga je upitala kada može da očekuje platu, prenosi Nur.kz.

Premlatio me je kada sam ga pitala šta je sa platom i koliko će mi biti isplaćeno. On je najprije urlao da ću dobiti otkaz, pa me udarao nekoliko puta. Napisala sam prijavu i ovo ne smije proći nekažnjeno – navela je pretučena djevojka, a njene fotografije osvanule su na Instagram stranici Pavlo.detka.

Kako prenose tamošnji mediji, vlasnik perionice je vjerovatno znao da će ga djevojka prijaviti za nasilje, pa ju je preduhitrio i prijavio da je u alkoholisanom stanju došla na posao i provocirala sukob.

Sve okolnosti su uzete u razmatranje i sada se sprovodi istraga, a okolnosti incidenta razjašnjava policija – navodi se u zvaničnom saopštenju, prenosi Pavlodar news.

S obzirom na to da govorimo o autoperionici, odnosno objektu koji spada kategoriju malog ili srednjeg biznisa, verifikacija je nemoguća tokom moratorijuma. Ovoj djevojci možemo pomoći da sastavi prijavu i obrati se sudu kako bi zatražila pravdu i naknadu štete, kao i platu koju je tražila. Ako ne postoji ugovor o radu, rada će i njen radni odnos razmotriti sud – naveo je Askar Kapetanov, šef odjeljenja pavlodarske policije.

On je dodao da postoji i druga opcija.

Policija u okviru slučaja ima pravo da podnese izvještaj Odjeljenju za rad i tada, uprkos moratorijumu, možemo poslodavca da privedemo administrativnoj odgovornosti – sumirao je Kapetanov, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh