Svijet

Ubica Džordža Flojda traži novo suđenje

Proglašen je krivim 20. aprila po sve tri tačke za koje ga tereti optužnica – za ubistvo drugog i trećeg stepena, te za ubistvo iz nehata

Derek Chauvin - Twitter

Bivši bijeli policajac iz Mineapolisa, koji je prošlog mjeseca proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), zatražio je novo suđenje.

Pravni tim Dereka Šovina (Chauvin, 45) predao je sudske dokumente u kojima se tvrdi da su i tužioci i porotnici prekršili postupak.

Šovin bio je optužen za ubistvo Afroamerikanca nakon što je duže od devet minuta klečao na vratu Flojda tokom privođenja u maju 2020. godine.

Proglašen je krivim 20. aprila po sve tri tačke za koje ga tereti optužnica – za ubistvo drugog i trećeg stepena, te za ubistvo iz nehata.

Njegov advokat kaže da je njegov klijent lišen poštenog suđenja. U prijedlogu se takođe navodi da je sudija počinio greške te da je došlo do kršenja pravila tužilaštva i zastrašivanja svjedoka. prenosi avaz

New York Times citirao je stručnjake koji su rekli da je malo vjerovatno da će odluka porote biti poništena zbog dokaza u ovom predmetu.

Šovinu prijeti kazna do 40 godina zatvora. Kazna će mu biti izrečena narednog mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh