Svijet

Proglašen kraj epidemije ebole, spas donijela vakcina

Vlasti Demokratske Republike Kongo proglasile su kraj epidemije ebole, tokom koje se u pokrajini Sjeverni Kivu zarazilo 12 ljudi, od kojih je šestoro preminulo.

Ebola - Srbijadanas.com

Epidemija je dovedena pod kontrolu uz pomoć vakcine kompanije “Merk” koju je primilo više od 1.600 ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, saopštila je organizacija Ljekari bez granica.

Slučajevi zaraze bili su genetski povezani sa epidemijom ebole koja je trajala od 2018. do 2020. godine i tokom koje je preminulo više od 2.200 ljudi. Zaraza se ponovo počela širiti 3. februara u gradu Butembo, a preminula je supruga muškarca koji se zarazio tokom prethodne epidemije.

“Zadovoljstvo mi je da proglasim 12. epidemiju ebole u pokrajini Sjeverni Kivu završenom”, izjavio je kongoanski ministar zdravlja Žan-Žak Mbungani, piše “Srna”.

On je naglasio da su pobjedu nad zarazom za manje od tri mjeseca omogućili brzina i efikasnost reagovanja vlasti i njihovih partnera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh