Svijet

Objavljen novi non paper za Balkan: Pogledajte plan za BiH

Profesor sa američkog Univerziteta Johns Hopkins i jedan od pregovarača iz Daytona, Daniel Serwer je na svom blogu peacefare.net predložio sopstveni “non-paper” za Zapadni Balkan, u kojem je naveo da su suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu neupitni. Uz insistiranje na poštovanju prava manjinskih naroda.

Daniel Serwer - GlasAmerike

“Za Zapad je važno da djeluje sada. Rusko kreiranje problema i kinesko finansiranje potkopavaju demokratizaciju Srbije. Ponovo uspostavljaju regionalne ambicije Beograda. Slabe Crnu Goru i bosansku državnost. Ako region ostane u trenutnom stanju, možemo da očekujemo rastuću nestabilnost. Etničke sukobe. Slabost država. Povećane migracije stanovništva i rast autoritarnosti“, napisao je Serwer.

On je ocijenio da dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU gotovo da nije donio napredak tokom proteklih osam godina. Pre svega jer su ga ometale podjele između Vašingtona i Brisela. prenosi “Radiosarajevo“.

“Ne treba žuriti s oživljavanjem dijaloga. Predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić jasno je rekao da neće priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Prije sljedećih predsjedničkih izbora u Srbiji. U proljeće 2022. godine. Do tada je potrebna godina za pripremu terena u EU. Kao i u Srbiji i na Kosovu. Za normalizaciju na temelju uzajamnog priznavanja“, naveo je američki stručnjak.

Serwer je predložio da bi to vrijeme Srbija trebalo da iskoristi za daleko ozbiljniju raspravu o tome „kako je i zašto izgubila suverenitet nad Kosovom”. Pod nekadašnjim liderom Slobodanom Miloševićem i zašto on ne može da bude vraćen.

Na Kosovu bi tu godinu trebalo iskoristiti za daleko ozbiljniju raspravu o obezbjeđivanju prava srpskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve. Ali i o tome zašto unija s Albanijom nije samo loša ideja, već i destruktivna, dodao je Serwer.

“Dijalog pod pokroviteljstvom EU trebalo bi nastaviti kada obje strane budu spremne. Ali jedino ako su spremne na uzajamnu podršku. Umjesto da se međusobno potkopavaju na svakom koraku. Kao što to čine danas“, naveo je.

Bosna i Hercegovina
Prema njegovim riječima, nema nade da će Bosna i Hercegovina moći da postane funkcionalnija država bez ustavnih promjena. Koje treba da oslabe. Ako ne i da eliminišu gušenje u upravljanju državom etnički definisanim strankama.

“Put naprijed naznačen je u odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim sudskim presudama. Svi pojedinci moraju da imaju pravo na bilo koji položaj u državi. Bez obzira na etničku pripadnost. A svi građani bi trebalo da imaju pravo da glasaju za koga žele. Bez obzira na etničku pripadnost“, rekao je Serwer.

Naveo je da treba ukloniti aranžmane za podjelu vlasti u BiH koji osiguravaju vlast etnički definisanih političkih stranaka. Zajedno s nepotrebnim nivoima upravljanja koji uglavnom postoje kako bi tim političkim strankama bilo osigurano pokroviteljstvo i mogućnost za korupciju.

Dodao je da bi to trebalo da sprovede visoki predstavnik u BiH. Uz nedvosmislenu podršku SAD-a, Velike Britanije i EU. Koji treba odlučno da se suprotstave antidemokratskim intervencijama susjednih zemalja.

Serwer je naveo i da bi na cijelom Zapadnom Balkanu trebalo raditi na smanjivanju barijera u trgovini. Kretanju ljudi. Uslugama i ulaganjima.

“Jedinstveno regionalno tržište nije zamjena za pristupanje EU. Ono će poboljšati konkurentnost. Povećati prihode i ojačati međuzavisnost. Dok se čeka na poboljšanje uslova za proširenje EU. Taj dan će doći. Nakon što prođe pandemija korona virusa i s njom povezana recesija, Evropa će tražiti jeftiniju radnu snagu i povećanu konkurentnost. Kao što je to bilo u istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida. Balkan je očiti izvor. Balkanske države koje nisu članice EU sada bi trebalo da se pripreme za to“, zaključio je Daniel Server na svom blogu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh