Svijet

Biden održao govor pred Kongresom: Amerika je ponovo u pokretu, kriza je naša šansa

Američki predsjednik Joe Biden po prvi put od početka mandata održao govor u Kongresu SAD-a gdje je predstavio ambiciozni plan oporavka države koji uključuje 1.800 milijardi dolara pomoći.

Joe Biden - Screenshot

U pratnji dvije američke zvaničnice, Nancy Pelosi i Kamale Harris, američki predsjednik je članovima Kongresa predstavio plan koji bi, kako kaže, trebao obnoviti Sjedinjene Američke Države.

Tokom govora, Biden je posebno naglasio “moć plavih ovratnika” odnosno radnika koji će pomoći državi u oporavku od krize koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

“Prošlo je 100 dana otkako sam položio zakletvu, podigao ruku s naše porodične Biblije i naslijedio naciju u krizi. Ovo je najgora pandemija u stoljeću. Također, ovo je najgora ekonomska kriza od Velike depresije i najgori napad na našu demokratiju još od perioda građanskog rata. Sada, nakon 100 dana mogu slobodno reći da je Amerika ponovno u pokretu. Kriza je naša šansa”, rekao je Biden na početku obraćanja. prenosi klix

Zbog epidemioloških mjera, umjesto uobičajenih 1.600 gostiju koji inače prisustvuju u Kongresu dok američki predsjednici drže govore, ovaj put u zgradi je bilo samo 200 zvaničnika.

Biden se tokom svog obraćanja fokusirao na ekonomska pitanja države, ali se dotakao i brojnih pitanja vezanih za klimatske promjene i vanjskopolitički pravac u kojem se kreće država.

Plan oporavka u iznosu od 1.800 milijardi dolara u čijem fokusu bi prije svega trebale biti porodice, Biden je opisao kao paket pomoći koji bi u fokus trebao staviti američku radnu snagu.

“Razmislite o tome, nema razloga da se vjetroturbine ne grade u Pittsburghu umjesto u Pekingu. Američki radnici mogu voditi svijet u proizvodnji električnih automobila i baterija. Američki plan za zapošljavanje stvorit će milione novih radnih mjesta”, rekao je Biden.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Joe Biden se najviše osvrnuo na odnose SAD-a i Rusije. Američki predsjednik je rekao kako je razgovarao s Putinom te da mu je rekao kako će SAD pružiti odgovor na svaki agresivan napad Rusije na bilo kojem dijelu svijeta.

U svom odgovoru na Bidenovo obraćanje, progresivno krilo Demokratske stranke pohvalilo je Bidena zbog njegovog rješavanja krize vezane za pandemiju koroanvirusa, ali je pozvalo predsjednika da bude hrabriji u rješavanju klimatske krize i ekonomske nejednakosti.
4
Također, članovi Demokratske stranke savjetovali su Bidenu da pod hitno krene rješavati problem rasizma koji je sve više prisutan u Sjedinjenim Američkim Državama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh