Svijet

Erdogan od sutra zabranio prodaju alkohola u Turskoj kao dio novih restriktivnih mjera

Turska će od sutra zabraniti prodaju alkoholnih pića u trgovinama na 17 dana u okviru nove serije mjera “potpunog zaključavanja” koje je proglasio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kako bi se suprotstavio porastu slučajeva koronavirusa.

Recep Tayip Erdogan - Hayat.ba

Ovo su za Middle East Eye potvrdila dvojica neimenovanih turskih dužnosnika, koji su rekli da se za vrijeme zaključavanja smiju otvarati samo osnovne trgovine koje mogu osigurati hranu i druge osnovne potrebe.

“Očigledno da prodavnice alkoholnih pića nisu jedna od njih. Morali smo zatvoriti odjeljke s alkoholnim pićima u supermarketima, jer će se vlasnici prodavnica alkoholnih pića žaliti na nelojalnu konkurenciju jer su bili prisiljeni zatvoriti”, navodi jedan od sagovornika Middle East Eye-a.

Odluka ne utiče na proizvođače koji alkoholne proizvode građanima direktno prodaju putem interneta ili putem telefonskih narudžbi. prenosi “Klix“.

Iako turski zvaničnici tvrde da je odluka donesena iz praktičnih razloga, turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu tvrdio je prošlog decembra da je nametanje ograničenja alkohola tokom proteklih vikenda zaključavanja bilo logično jer je alkohol vodič za povećanje broja slučajeva novozaraženih koronavirusom.

“Mogli su prigovoriti koliko su htjeli. Međutim, naša je odluka u skladu sa naučnim gledištem. Alkohol ima uticaj koji uzrokuje manje socijalno distanciranje. I druge zapadne nacije učinile su to isto za vrijeme pandemije”, kazao je tada Soylu.

Međutim, konzumacija alkohola u Turskoj prilično je niska. Prema zdravstvenom izvještaju koji je objavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) 2015. godine, Turska je na posljednjem mjestu među 44 zemlje koje su obuhvaćene istraživanjem o potrošnji alkohola za odrasle.

Ova odluka Turske izazvala je veliku reakciju na društvenim mrežama, a mnogi je smatraju dijelom prikrivenog programa turske konzervativne vlade za smanjenje potrošnje alkohola u zemlji.

Nevsin Mengu, istaknuti novinar s 1,9 miliona sljedbenika, rekao je u virusnom tvitu da je zabrana alkohola ozbiljno kršenje prava.

“Samo zato što predsjednik ne voli alkohol, sada je zabranjen u cijeloj zemlji, ovo je smiješno”, rekao je.

Mnogi su rekli da se odluka o zabrani alkohola poklapa se sa muslimanskim svetim mjesecom ramazanom, kada se konzumiranje alkohola, koje je u islamu zabranjeno, smatra posebno grešnim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh