Svijet

Bin Salman: Saudijska Arabija želi imati dobre odnose s Iranom

Bin Salman je za aktuelne probleme u odnosima između Saudijske Arabije i Irana direktno optužio zvanični Teheran

Princ Salman - Screenshot

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman izjavio je da vlasti te zemlje žele graditi dobre i specijalne odnose s Iranom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Iran je susjedna država i želja nam je da imamo specijalne odnose. Želimo da u Iranu bude prosperitet i da ostvarujemo zajedničke interese”, kazao je Bin Salman u intervjuu za saudijsku državnu televiziju.

Bin Salman je za aktuelne probleme u odnosima između Saudijske Arabije i Irana direktno optužio zvanični Teheran i njegove tendencije za razvoj nuklearnog i balističkog programa te podršku militantnim grupama u susjednim zemljama.

“S partnerima radimo na otklanjanju tih problema. Cilj nam je da rješavamo probleme i imamo dobre odnose sa svima”, poručio je Bin Salman.

Komentirajući situaciju u ratom razorenom Jemenu, saudijski princ Bin Salman je kazao da vlasti Saudijske Arabije ne mogu prihvatiti ilegalno prisustvo i djelovanje proiranskog pobunjeničkog pokreta Husi na jemensko-saudijskoj granici.

“Nadamo se da će i pokret Husi sjesti za pregovarački stol i sa svim relevantnim stranama pokušati doći do rješenja problema koje će uvažiti i interese susjednih država”, kazao je bin Salman.

Na upit da li je SAD okrenuo leđa Saudijskoj Arabiji, princ Bin Salman je kazao da zvanični Rijad u 90 posto slučajeva slaže s administracijom američkog predsjednika Joea Bidena, ali da postotak nesuglasica povremeno može rasti ili se smanjivati.

Na pitanje da li SAD vrši pritiske na Rijad, Bin Salman je kazao da Saudijska Arabija odbija strana uplitanja u unutrašnje poslove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh