Svijet

Zbog prepunih bolnica Belgija od Njemačke traži preuzimanje bolesnika s covidom

Belgija je zatražila od Njemačke da u svoje bolnice primi pacijente koji boluju od covida kako bi ublažila pritisak na vlastite jedinice intenzivne skrbi koje su krcate pacijentima zbog pandemije, izvijestila je u subotu belgijska novinska agencija Belga.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Belga se poziva na izjavu šefa hitne medicinske pomoći Marcela Van der Auwere, koji je rekao da u nekoliko bolnica u zemlji više nema rezervnih kreveta za pacijente.

Upit agencije DPA upućen njemačkom ministarstvu unutrašnjih poslova da komentariše reakciju na belgijski zahtjev još je bez odgovora.

Po službenim podacima u Belgiji je u posljednja dvije sedmice evidentirano gotovo 450 novozaražeih na 100.000 stanovnika.

Premda je taj broj nešto niži nego prije nekoliko sedmica, broj umrlih u međuvremenu se povećao i prosječno iznosi oko 40 smrtnih slučajeva dnevno,piše Oslobodjenje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh