Svijet

U Indiji ponovo najveći dnevni broj slučajeva koronavirusa u svijetu, više od 330.000 novozaraženih

Od prvog maja će u Indiji biti pokrenuta masovna vakcinacija svih punoljetnih građana te zemlje, a anticovid vakcinu u toj zemlji već je primilo više od 130 miliona ljudi

ndija je u petak zabilježila 332.730 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast u svijetu od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravstva te zemlje saopštilo je da su posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule 2.263 osobe, a da je ukupan broj zaraženih od početka pandemije premašio 16 miliona.

Ovo je drugi dan zaredom da je u zemlji registrovano više od 300.000 novozaraženih u jednom danu.

Rekordan broj novozaraženih uzdrmao je zdravstveni sistem Indije, što je dovelo do krize u opskrbi kiseonikom, manjka kreveta i lijekova.

Bolnice širom sjeverne i zapadne Indije, uključujući i bolnice u prijestolnici New Delhiju, izdale su upozorenja u vezi s zalihama kiseonika koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a19.

Indijski premijer Narendra Modi trebao bi u petak održati sastanke kako bi razmotrio situaciju s koronavirusom u zemlji.

Indija od početka aprila bilježi najveće dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u svijetu, a opozicija u toj zemlji optužuje vladu za loše rukovođenje krizom.

Početkom februara su dnevne brojke novozaraženih smanjene na 8.500, a potom je došlo do progresivnog pogoršanja epidemiološke slike. Odobravanje političkih mitinga i vjerskih festivala potez je koji je naišao na velike kritike u Indiji.

Od prvog maja će u Indiji biti pokrenuta masovna vakcinacija svih punoljetnih građana te zemlje, a anticovid vakcinu u toj zemlji već je primilo više od 130 miliona ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh