Svijet

Kongres glasao da Vašington postane 51. država

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je većinom, drugi put za manje od godinu dana, glasao da prestonica Vašington postane 51. američka država.

Bijela kuća - Radiosarajevo.ba

Zakonski prijedlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gdje mu se oštro protive republikanci.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova ”’za”’, dok je 208 bilo protiv, javlja Glas Amerike (VOA).

Stanovnici Vašingtona uglavnom podržavaju demokrate.

Kao država, prestonica bi birala dva demokratska senatora, čime bi potencijalno bio izmijenjen odnos snaga u Senatu, u kojem dvije stranke sada imaju isti broj senatora – po 50.

Demokrate, koje se decenijama zalažu za izmjenu statusa Vašingtona, nadaju se da će moći da iskoriste pobjedu predsjednika Džozefa Bajdena na izborima i kontrolu nad oba doma Kongresa da prime novu državu prvi put od 1959. godine – kada su se uniji pridružili Aljaska i Havaji.

Predstavnički dom je u junu prošle godine prvi put izglasao zakonski prijedlog da Vašington dobije status države, sa 232 glasa ”za”, dok je 180 bilo protiv.

Republikanci, koji su tada imali većinu u Senatu, odbili su da ga razmatraju. prenose “Nezavisne“.

Prestonica, ukoliko dobije status države, imala bi najmanje jednog predstavnika u donjem domu Kongresa.

Sa oko 700.000 stanovnika, ima veću populaciju od saveznih država Vajoming i Vermont, a oko polovine stanovnika su Afroamerikanci, navodi VOA.

Vašington trenutno ima samo jednog člana Kongresa – “delegata” u Predstavničkom domu koji nema pravo glasa o zakonskim prijedlozima.

Ako bi postao 51. američka država, Vašington bi i dalje imao tri elektorska glasa na predsedničkim izborima.

Elektorski glasovi se dodjeljuju na osnovu broja stanovnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh